U bevindt zich hier: Stedenreizen GaSamen Keulen  
 GASAMEN
Berlijn
Dusseldorf
Keulen
München
 STEDENREIZEN
GaSamen
NS Hispeed
OAD
Pharos Reizen
Van Nood
Stedentrips.nl
Weekend Company

KEULEN
 

Keulen.nl


  

Het beste van Duitsland is verenigd in één wonderschone stad: Keulen. Het lekkerste bier (Kölsch), carnaval (Europa's grootste), gezellige kerstmarkten, altijd sympathieke Keulenaren en een eeuwenoude historie die haar sporen overduidelijk heeft nagelaten. GaSamen selecteerde de hot spots van deze swingende stad, waar het werkelijk altijd feest is!


GaSamen Keulen in

Keulen, de oudste stad van Duitsland (gesticht door de Romeinen) heeft een prachtig historisch centrum: Altstad. Van de stadsmuren is nog maar een klein stukje intact, maar de 12 Romaanse kerken staan er nog allemaal. Het neusje van de zalm is natuurlijk de gotische Dom: de trots van de Keulenaren. Bezichtig deze stad te voet, of vaar over de Rijn voor een prachtig uitzicht over de met kerken versierde skyline!


Kölner Dom

Er was maarliefst 632 jaar voor nodig, maar de Keulenaren hebben het uiteindelijk toch voor elkaar: de grootste Gotische kathedraal van Duitsland. Al eerder stonden hier verschillende kerken, maar nadat aartsbisschop Rainald von Dassel de relikwieën van de heilige Drie Koningen hier onder wilde brengen, vonden de Keulenaren dat deze schat een waardiger onderkomen verdiende. In 1880 was de bouw, na vele onderbrekingen door voornamelijk geldgebrek, eindelijk voltooid. Betreed de schatkamer en de gigantische toren voor een schitterend uitzicht!


Altstadt

Misschien nog wel bekender dan de dom is de wijk waar deze in staat: Altstadt. Nauwe straatjes, kleurrijke op elkaar gepakte huizen, de grote collectie Romaanse kerken (het zijn er maarliefst 12), vele restaurants en barretjes vormen de oude stadswijk, die lang geleden werd omlijst door stadsmuren. In het zuidwesten is zelfs nog een stukje van deze muur te bewonderen! Maak een wandeling langs de Rijn en wordt verliefd op deze charmante wijk!


4711

Echt Kölnisch Wasser is de Duitse benaming, maar veel bekender -zeg maar gerust wereldberoemd!- is de Franse draai die de troepen van Napoleon er in 1810 aan gaven: Eau de Cologne (Water uit Keulen). In 1709 richtte Johann Maria Farina in Keulen Farina gegenüber op, nu 's werelds oudste parfumfabriek. In de 19e eeuw bracht Ferdinand Mülhens een betaalbare variant op de markt vanaf zijn huis Glockengasse 4711. Eau de Cologne 4711 was een feit! Het huis is te bezichtigen en heeft een heuse Eau de Cologne fontein, een winkel met (uiteraard!) veel 4711-producten en een tentoonstelling over de geschiedenis van dit 'wonderwater'.


boottocht over de Rijn

Door West-Duitsland loopt één van Europa's langste rivieren: de Rijn. Perfect voor een cruise op één van de luxueuze schepen, die volop langs de oever te vinden zijn. Een aanrader is de Köln-Düsseldorfer, die naast cruises van een uur ook een dinnercruise heeft op zaterdag van 20:00 - 23:00. Het aanzicht van de zon die achter de door kerken gesierde skyline zakt, is écht prachtig. Cruises vinden dagelijks plaats om half 11, 12 uur, 2 uur en 6 uur van 21 maart t/m 26 oktober.


Mediapark

De grootste kans om een (Duitse) celebrity te spotten: het Mediapark! Dit is the place to be voor vele filmpremières. Ook is het de thuisbasis van (een groot deel van) de mediagigant RTL. De vele winkeltjes, restaurants, cafeetjes, megabioscoop én het park maken het mediapark tot een gezellige, moderne wijk. Ook de 'Köln Turm' is hier terug te vinden, de 'wolkenkrabber' van Keulen. Deze is bijna overal in de stad te zien en vormt een bijzonder contrast met de oude Dom.


 
 

Met een groot aanbod van musea met topcollecties en de jaarlijkse kunstbeurs Art Cologne (Duitslands grootste!), maakt Keulen haar reputatie als kunst- en cultuurstad méér dan waar. De bekendste musea zijn toch wel het Wallraf-Richartz Museum (wat te denken van Rembrandt en Münch?) en Museum Ludwig (of toch liever Pop Art-hero's Warhol en Lichtenstein?) Natuurlijk mogen we het snoepje onder de musea niet vergeten: Imhoff-Stollwerck. Stap naar binnen en voel je als Charlie in Willa Wonka's Chocoladefabriek. Proeven mag!


Museum Ludwig

Dit museum is letterlijk niet te missen, want het ligt naast de gigantische kathedraal. De collectie is meer dan indrukwekkend. Naast bekende namen als Pollock en Picasso, is het museum het meest trots op de gigantische Pop Art collectie, waarbij Andy Warhol en Roy Lichtenstein uiteraard niet ontbreken. Het New Yorkse Guggenheim Museum is jaloers! Daarnaast heeft 'het Ludwig' ook Agfa-Historama, waarin de geschiedenis van fotografie over anderhalve eeuw belicht wordt. Ook niet de minste: deze collectie historische foto's en camera's is de grootste ter wereld!


Imhoff-Stollwerck (Schokoladenmuseum)

Wie herinnert het zich niet, de Chocoladefabriek van Willy Wonka. Net als Charlie kijk je in het Keulse Chocolademuseum je ogen uit. Medewerkers delen wafeltjes uit die ze hebben doordrenkt met chocolade van de drie meter hoge chocoladefontein, waar maarliefst 200 kilo warme chocolade doorheen stroomt. Verder kom je hier alles te weten over chocolade: van cacaoboon tot de mooiste pralines. Erg mooi: het uitzicht vanuit de grote glazen ramen van het museum.


Römisch-Germanische Museum

Het Romeins-Germaanse Museum behoort tot de beste musea in Keulen. Gelegen naast de Dom ligt dit ruim 30 jaar oude museum, dat heel toepasselijk gebouwd is op de resten van een Romeinse stadsvilla van maarliefst 1700 jaar oud! Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar ooit stond er in plaats van het moderne Keulen een oude Romeinse stad. Opgravingen van deze historische stad zijn tentoongesteld in dit museum, met als topstuk het Dionysos-mozaïek.


Geldgeschichtliches Museum

"It's all about the money", geldt zeker in het Museum van de Historie van het Geld. Kreissparkasse Köln, één van de grootste Duitse spaarbanken, besloot in 1954 een museum te wijden aan het belangrijkste ruilmiddel ter wereld: geld. De collectie van zo'n 40.000 items loopt van de allereerste betaalmiddelen (en dat waren geen muntjes of biljetten!), tot onze huidige munt: de Euro.


Wallraf-Richartz Museum

Het oudste museum van Keulen! In de 19e eeuw begonnen met een collectie gotische kunst door lokale artiesten en nu uitgegroeid tot een gigantische collectie topstukken van de Middeleeuwen tot 1900. Naast veel Duitse schilderijen van enorm hoge kwaliteit, zijn hier ook veel kunstwerken van Rubens en Rembrandt te bewonderen. Ook Monet en Münch zijn hier vertegenwoordigd. Genoeg pareltjes om een dag(deel) door te brengen!


 

Hotels Berlijn | Hotels Munchen | Hotels Dusseldorf |Hotels Dresden | Auto huren | Hotels Duitsland|Stedentrips Duitsland |Links | Sitemap